skip to Main Content

Sovint sentim parlar de la digitalització, la nova revolució, i com cal adaptar-se el més aviat possible. Però, per on comencem?

Seleccionar les eines que ens acompanyaran en el procés de digitalització és clau per armar-nos amb palanques de canvi sòlides que ens donin suport en aquest canvi tan decisiu. Revisem com abordar aquest procés.

Treballar amb un programari ERP  suposa un salt en la gestió d’una petita o mitjana empresa. Aquesta eina ens permet una planificació dels nostres recursos que repercuteix de manera molt positiva en la competitivitat, i suposa en molts casos un primer pas cap a la digitalització del negoci. Tenir el control i la traçabilitat dels processos de producció de la nostra empresa és decisiu, però abans que arribi hem de saber com plantejar aquesta integració.
El procés d’adopció d’un ERP ha de començar amb una profunda anàlisi de les necessitats de l’empresa. Abans de veure quin fabricant de programari o com ho apliquem, és important saber on som i on ens agradaria situar-nos el dia de demà.

A l’hora de realitzar la integració de l’ERP hi ha una sèrie d’idees que convé descartar:

  • No és un procés autocomplaent: Hem d’analitzar la nostra situació de forma objectiva. No és un procés d’autocomplaença, es tracta de veure què volem millorar.
  • No és un procés individual: La implementació d’aquest tipus d’eines requereix d’un convenciment general en l’empresa i el suport de la direcció. Com molts altres processos de canvi requereix de la força de la unió.
  • No és només una eina per al “ara”: Quan afrontes un canvi com aquest has de posar la teva visió en on estàs avui però també en on ets matí. Com tinguis en compte les teves necessitats a mitjà i curt termini seran clau per a l’èxit en l’ús d’aquesta eina.

 

4 factors per a la tria:

Un cop ja tenim clar com hem d’abordar el procés i hem realitzat una anàlisi profunda de l’empresa, és moment de veure amb qui treballarem, quina empresa ens proporcionarà el programari. A l’hora de prendre aquestes decisions hem de tenir compte diferents variables:

  • Reputació del fabricant: És important conèixer qui és el fabricant del nostre programari per assegurar-nos un producte de qualitat però també hem de conèixer que és un proveïdor que ens assegura una actualització permanent d’aquest programari en el pla tecnològic i també pel que fa a canvis legals i normatius. Això facilitarà una major vida útil de l’eina.
  • Cost del producte: A més del cost del producte hem d’analitzar els costos ocults com el de consultoria, formació, programació a mida … Amb això ens referim a conèixer el preu bàsic del producte, els costos per llicència o per pagament d’ús, en funció de la modalitat d’ERP per la qual optem, així com els denominats “costos ocults”, com són consultoria, necessitats de programació a mida, costos de formació, etc.
  • Escalabilitat: Anteriorment comentàvem la necessitat de pensar en el futur a mig termini per pensar en aquest ERP. Cal tenir en compte les funcionalitats que té el programari per al moment en què creixin les nostres necessitats.
  • Solidesa del fabricant: És positiu conèixer la trajectòria, experiència en el sector, posicionament en el mercat de la casa que ens vagi a proporcionar el programari.
  • Manteniment i atenció al client: Hem de saber a quant ascendeix el manteniment i també com és el servei d’atenció al client que ens van a prestar. Es produiran incidències, sobretot en la posada en marxa, i cal valorar com ens van a atendre. També hem de conèixer si tindrem actualitzacions i revisions.

Començar a treballar amb una solució ERP és una decisió que ens portarà competitivitat, però abans de fer-la val la pena crear un planning. Des del auto diagnòstic, la valoració de futures necessitats, el convenciment intern a la decisió del proveïdor. Totes són tasques exigents que repercutiran en la implementació i que amb un full de ruta seran més fàcils de dur a terme.

Inscriu-te a la newsletter

Inspiració, tendències i opinió per a professionals de la tecnologia

He llegit i accepto l'Avís legal.


Back To Top