skip to Main Content

És possible que en alguna ocasió hagis sentit parlar del programari vertical, les seves diferències amb el programari horitzontal, i els seus principals avantatges. Però si no el tens encara clar, voldríem que aquest post servís perquè puguis veure les avantatges que aquest tipus de programa pot tenir en el teu negoci si no ho estàs utilitzant fins ara.

 

Definició de programari vertical

Entenem per programari vertical un conjunt d’aplicacions amb objectiu primordial de atendre a un tipus d’usuari determinat, o bé un tipus de negoci. És el que solem veure per exemple en programes que cobreixen totes les fases del procés productiu, des de la fabricació fins a la comercialització del producte al client final.

A diferència dels programes horitzontals, aquest tipus de programari només estaria pensat per a un tipus d’usuari o sector determinat, i per tant, inclouria especificacions que no tenen altres programes i que et permeten portar una gestió més eficaç de la teva empresa.

 

Quins avantatges té el programari vertical

És possible que et trobis a Internet moltíssims programes en el núvol que més o menys et donen el mateix servei: facturació, compres i vendes, comptabilitat i pot ser que fins i tot CRM. La qüestió és que són programari genèrics que només són útils per a determinades empreses, en molts casos pimes o empreses on el organigrama i la forma de treball és molt similar.

El programari vertical en canvi està exclusivament pensat per millorar la teva competitivitat, perquè vagis més enllà d’altres empreses. Si la teva empresa té múltiples línies de negoci, si cobreixes diverses fases del procés productiu i vols un programari que contempli la traçabilitat del producte, evidentment, necessites un programa o programari vertical.

 

Per què moltes empreses utilitzen avui programari horitzontals?

Els programari horitzontals solen ser una opció versàtil i econòmica, però no són útils per a totes les empreses. Tradicionalment, abans que el núvol comencés a cobrar tanta importància, les empreses donaven molt més valor al programari vertical, enfocat exclusivament en la seva àrea de negoci.

Amb el temps s’ha anat popularitzant els programes en el núvol, que no requereixen d’instal·lació in-house, ni llicència, però amb l’excepció que en molts casos són programari horitzontals. El programari vertical et permet ser més competitiu i és una inversió que tindrà un pes decisiu en l’estratègia de la teva empresa per satisfer les seves necessitats de gestió.

Quan parlem de programari vertical, ens referim a programes “clau en mà” que t’ajuden a solucionar determinats problemes, la funcionalitat està lligada a satisfer a un tipus d’usuari concret. Sense ser pròpiament un software a mida, els programari verticals són molt útils per gestionar millor els fluxos de treball entre departaments, evitar les deficiències de la teva actual entorn tecnològic o, en definitiva, proporcionar-te un programari integral que ara mateix no hi ha al mercat

Pensem per exemple en empreses molt específiques, com les empreses del sectorr agrícola o la indústria, empreses distribuïdores o dedicades a la venda d’immobles, les necessitats són molt més àmplies i en què es requereix un programari a mida o un programari vertical que permeti una adequada gestió de cadascuna de les àrees del teu negoci.

No hi ha una empresa igual a una altra, ni la forma d’organitzar-se és idèntica. Per això cal que els programari utilitzats responguin a aquesta demanda.

Back To Top